Hotel Afrodyta Business & Spa, Radziejowice
Foodpairing whisky i czekolady

Foodpairing whisky i czekolady

The best price only with direct booking
19 Mar' 24
20 Mar' 24
  1. Homepage
  2. BLOG
  3. Foodpairing whisky i czekolady
07 December 2021

Foodpairing (inny zapis: food pairing) to nic innego jak łączenie smaków. Zazwyczaj jednak nie są to połączenia oczywiste czy pospolite. Tutaj liczy się kreatywność, innowacja oraz zaskoczenie. Najczęściej tą nazwą określa się łączenie napoi z daniami, ale także odległych dotychczas od siebie potraw. Niegdyś stosowany zupełnie przypadkowo, dziś jest rozwijającą się i niekiedy skomplikowaną gałęzią gastronomii. Food pairing pojawił się równolegle z kuchnią molekularną, bazując mocno na nauce chemii i biologii.

Zasady food pairingu

W świecie gastronomii istnieją dwie szkoły food pairingu. Bardzo często są to metody stosowane przez tych samych kucharzy naprzemiennie. Jedna z nich mówi, że foodpairing to łączenie przeciwnych sobie smaków, takich jak słodycz i gorycz. Druga z nich, oczywiście twierdzi odmiennie, iż najlepszym połączeniem jest uzupełnianie się zbliżonych do siebie smaków, ale występujących w różnych strukturach. Przykładem może być stosowanie gorzkich napoi do gorzkich potraw.

Foodpairing whisky i czekolady

Wiemy, że wielu z Was uwielbia gorzki smak whisky oraz gorzki smak ciemnej czekolady. W naszym najnowszym bursztynowym menu postanowiliśmy stworzyć kolekcję ekskluzywnych trunków i dobrać do niej wyśmienite słodycze. To oczywiście działanie według szkoły foodpairingu łączącej podobne do siebie smaki występujące w różnych produktach. Zestaw The Glenlivet Single Malt w trzech odsłonach zabiera nas w podróż w egzotyczne zakamarki świata oraz naszych zmysłów.

 

The Glenlivet 12YO + Bio Madagaskar 70% Chocolate

12-letnia The Glenlivet Single Malt ma barwę szlachetnego złota i słodki, kremowy zapach. Wyczuwalne są w niej nuty wanilii, miodu i ananasa, a nawet akcenty jabłek i cynamonu. Trunek ten charakteryzuje się świeżym i owocowym smakiem, z nutami cytrusów. Whisky ta ma średniej długości finisz z akcentami migdałów i utrzymującym się cały czas smakiem jabłek.

Najlepiej komponuje się z czekoladą Bio Madagaskar 70%. Połączenie zbalansowanej w niej intensywności kakao z orzeźwiającymi nutami owoców leśnych i wiśni podkreśli cytrusowy smak trunku.

 

The Glenlivet 15YO French Oak + Bio Indie 70% Chocolate

15-letnia French Oak o barwie ciepłego bursztynu ma zapach kremowy i bogaty w nuty maślane i dębowe. Wytrawni koneserzy wyczują tutaj akcent krówek, jabłek, rodzynek oraz miodu. Jej smak jest słodki, owocowy i bogaty w nuty orzechów, goździków, cynamonu, wanilii oraz dębiny. Finisz jest długi, nieco wytrawny i pikantny, z akcentem migdałów.

Ta whisky jest idealna w połączeniu z czekoladą Bio Indie 70%. Razem charakteryzują się dobrze wyczuwalnymi owocowymi nutami oraz intensywnością i bogactwem smaku. Gorycz tej czekolady przełamuje i uzupełnia słodki smak alkoholu.

 

The Glenlivet 18YO + Bio Nikaragua 70% Chocolate

18-letnia Single Malt występuje w barwie ciemnego bursztynu. Ma mocny i okrągły zapach, a w nim są nuty rodzynek, pestek wiśni, słodu jęczmiennego i kwiatów jabłoni. Smak ma pełny i bogaty, wyczuwalny w nim jest miód, orzechy i skórka pomarańczy, a po chwili koper włoski, zioła oraz mięta. Finisz tej whisky jest długi z pikantną nutą dębową.

Najstarszą w zestawieniu whisky połączyliśmy z czekoladą Bio Nikaragua 70%. Dobrze wyczuwalne w niej nuty suszonych owoców oraz orzechów i niska kwasowość współgrają z pełnym i bogatym smakiem alkoholu.

View on map
Newsletter

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Flis Pierzchała Sp.J., Letniskowa 4a, Tartak Brzózki, 96-325, Radziejowice, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved